Mina tankar

#followtheflow

MIN TANKAR

NATURLIGT LEDARSKAP • VÄNSKAP • TRYGGHETFör mig finns det egentligen ingenting som heter ledarskap. För mig handlar det om en vänskap där vi tar ledning över det praktiska, rent säkerhetsmässigt, och hästen tar ledning över det teoretiska. Dvs. att vi leder hästen dit vi vill att den ska, men den talar om hur den mår bäst av att bli ledd dit.

 

För mig är det viktigt att hästarna följer mig för att det ska ge dem något stort. För hästarna är det viktigt att vi följer dem för att det ska få ge oss något stort.

## IMG_1356 sunset

Det jag menar är att häst och människa tillsammans blir en väldigt komplex relation. Vi som är rovdjur går emot allt naturligt genom att vilja skapa en vänskaplig relation med hästen som är ett lättskrämt och misstänksamt bytesdjur. Konflikterna blir en självklarhet och missförstånden ett faktum.


Det största missförståndet som jag först vill understryka är att vi ofta förmänskligar hästen, när vi absolut inte borde, medan vi i andra lägen lätt väljer att "bara se hästen som en häst" när det då istället skulle vara mer rätt att likna dem mer med oss och våra känslor.


Ett missförstånd sker ofta när hästen har bakåtslickade öron, sparkar eller biter, då många utbrister att hästen är arg eller sur. Hästar som ofta stryker öronen bakåt blir kallade för "tjuriga" medan de som gör det vi ber dem om är "snälla". I min värld är en häst som slickar öronen bakåt aldrig sur, för att vara sur är någonting mänskligt. Istället funderar jag över hur en häst kan visa att den är ledsen, osäker, har ont eller vill visa att någonting annat är fel.


De där hästarna som kallas envisa och tjuriga eftersom de aldrig ger sig. Kan det i själva verket vara så att de helt enkelt inte har fått en tillräckligt logisk förklaring till det vi ber dem att göra. Hur ser du på saken när ni exempelvis ska försöka lasta hästen på en transport? Jo, såklart att hästen ska gå på transporten! Men hur förklarar man det så hästen förstår? OCH förstår hästen men försöker förklara någonting för oss, på sitt sätt, som den tycker är svårt, läskigt, konstigt och helt enkelt inte tycker känns tillräckligt värt att göra bara för att vi ska envisas med att göra på vårt sätt. Tänk det fantastiska för oss, att kunna göra på ett annat sätt - som fungerar och dessutom utvecklar oss tillsammans!


Människa, det är dags att tänka om och tänka rätt, ta tillvara på vår intelligens istället för att "göra som andra" när det inte är mer än ett vanemönster som går att bryta. Hur kan du få din häst att tycka att det känns okej med någonting som den tydligt visar att den inte tycker om, exempelvis att låta sig lastas. Hur ser hästen på saken? Tyck inte att hen är dum! Höj dig själv genom att sänka nivån och bena ut VARFÖR någonting är som det. Genom att ställa dig själv frågin "varför" i all evighets evighet kan du se bristfälligheten i vanligt förekommande träningsmetoder och välja en annan väg.


Jag skulle kunna fortsätta skriva om detta i en hel evighet, men det jag vill är att göra dig nyfiken på innehållet i mina träningspass, under min utbildning, under din utbildning osv. :)Plusgiro:
56 47 96-1

Telefon:073-7766773

Org-nr:
870330-2524

Innehar F-skattsedel
 
Copyright 2020 © Naturligtvisabella

Precis som jag och mina hästar älskar godsaker använder sig den här hemsidan av kakor. Genom att klicka på knappen godkänner du det ;)

Använd kakor!