Ledarskap

* helhetshälsa * ridkonst * frihetsdressyr * trickträning * kommunikation * problemlösning *

ISABELLA HULTGREN

info@naturligtvisbella.se

073 - 77 66 77 3

© Naturligtvisabella 2018

JAG UTGÅR FRÅN

Alvesta, Småland

(visa på kartan)

OM LEDARSKAP

För mig finns det egentligen ingenting som heter ledarskap. För mig handlar det om en vänskap där vi tar ledning över det praktiska, rent säkerhetsmässigt, och hästen tar ledning över det teoretiska. Dvs. att vi leder hästen dit vi vill att den ska, men den talar om hur den mår bäst av att bli ledd dit.

För mig är det viktigt att hästarna följer mig för att det ska ge dem något stort. För hästarna är det viktigt att vi följer dem för att det ska få ge oss något stort. Acceptans, förståelse och kärlek!

 

En ledare uppstår endast

när det redan finns ett följe.

Ledarskap i all sin glans, men det finns både bra och dålig ledarskap. Om du får välja, lever du helst i demokrati och heirarki? Om hästen får välja, vad lever de helst i?

 

I relationen mellan häst och människa blir vi tvingade att bestämma eftersom det är vi som skapat allt runt omkring oss i vårt samhälle. Det är en tuff uppgift eftersom det kräver ett stort ansvar. Vi ska vara ledare över någon som naturligt vill fly för sitt liv från oss, som inte förstår vad vi säger, vad vi gör eller varför. Hästen får inte ut någonting av att vara med oss, mer än att de överlever ett samhälle som var deras natur som vi förstört. Fundera därför över vad du kan göra för din häst som den verkligen uppskattar, och inte vad du tror att den uppskattar. Hur lever en häst i naturen, hur tänker de, vad gör de hela dagarna, vilka är deras värderingar i livet och vadär skillnaden på det livet och det de lever tillsammans med oss.

Hästar är överlevare, men vad gör det värt för dem att leva? Jag tror att svaret på det är att växa som individ, relationer, flocken, barn - dvs. KÄRLEK!

Hur ser deras liv ut tillsammans med oss? Vi bestämmer när de ska få mat, när de ska vara inne, när de ska vara ute, när de ska få träffa andra hästar, när de ska få föl, om de ska få föl osv. När vi har vår kvalitetstid med dem ber vi dem om saker den inte förstår, eftersom de personligen inte får ut någonting av det, sedan blir vi frusterade när de inte gör som vi vill och slutligen tar vi och markerar (eller som många gillar att säga, sätter hästen på plats) genom att förstärka vår hjälpgivning så vi får "vår vilja igenom".

Hästen har här inte mycket till val än att antingen säga ifrån att den minsann inte förstår varför den ska finna sig i det vi ber den om att göra eller hur den ska leva, eller helt enkelt ge med sig bara för att den inte har tillräckligt stark vilja.

Hur hästens vardag ser ut beror självklart på var man bor och vilka möjligheter som finns. Men en möjlighet har vi alla, och det är att göra det bästa av situationen, vilket ofta är så mycket mer än vad vi känner till att vi kan göra för våra hästar.