Ledarskap

helhetshälsa * ridkonst * frihetsdressyr * trickträning * kommunikation * problemlösning

OM LEDARSKAP

För mig finns det egentligen ingenting som heter ledarskap. För mig handlar det om en vänskap där vi tar ledning över det praktiska, rent säkerhetsmässigt, och hästen tar ledning över det teoretiska. Dvs. att vi leder hästen dit vi vill att den ska, men den talar om hur den mår bäst av att bli ledd dit.

 

För mig är det viktigt att hästarna följer mig för att det ska ge dem något stort. För hästarna är det viktigt att vi följer dem för att det ska få ge oss något stort. Acceptans, förståelse och kärlek!


En ledare uppstår endast

när det redan finns ett följe.

Om du får välja, lever du helst i demokrati och heirarki? Om hästen får välja, vad lever de helst i? Att vara den som bestämmer räcker inte för att vara en BRA ledare. En bra ledare är en tuff uppgift eftersom det kräver ett stort ansvar. Vi ska vara ledare över någon som naturligt vill fly från oss, som inte förstår vad vi säger, vad vi gör eller varför. Hästen får inte värsta fall inte ut någonting av att vara med oss. Fundera därför över vad du kan göra för din häst som den verkligen uppskattar. Hur lever en häst i naturen, hur tänker de, vad gör de hela dagarna och vad är skillnaden på det livet och det de lever tillsammans med oss.

 

Hästar är överlevare, men vad gör det värt för dem att leva? Jag tror att svaret på det är att växa som individ, relationer, flocken, barn - dvs. KÄRLEK!

 

Hur ser deras liv ut tillsammans med oss? Vi bestämmer när de ska få mat, när de ska vara inne, när de ska vara ute, när de ska få träffa andra hästar, ha täcke, inte täcke, när de ska få föl, om de ska få föl osv. När vi har vår kvalitetstid med dem ber vi dem om saker de inte förstår och kanske inte ens får ut någonting av, sedan blir vi frusterade när de inte gör som vi vill och slutligen gör vi oss olyckliga på dem, eller som många gillar att säga, sätter hästen på plats, så vi får "vår vilja igenom".

 

Hästarna har här inte mycket till val än att antingen säga ifrån att de minsann inte förstår varför de ska finna sig i det vi ber den om att göra eller hur den ska leva, eller helt enkelt ge med sig bara för att "den är snäll" eller helt enkelt låter sig bli överkörd.

 

Hur hästens vardag ser ut beror självklart på var man bor och vilka möjligheter som finns. Men en möjlighet har vi alla, och det är att göra det bästa av situationen, vilket ofta är så mycket mer än vad vi känner till att vi kan göra för våra hästar. Tänk vad många vägar som bär till Rom och tänk att det finns inga begränsningar för hur bra man kan må på vägen dit. För er båda, njut - tillsammans!

Isabella Hultgren

info@naturligtvisbella.se

073 - 77 66 77 3

© Naturligtvisabella 2019

Jag utgår från:

Alvesta, Småland

(visa på kartan)