Min filosofi

helhetshälsa * ridkonst * frihetsdressyr * trickträning * kommunikation * problemlösning

MIN FILOSOFI

Det som hindrar en häst från att "uppföra sig så som vi önskar" är negativa energier som vi kan omvända till positiva energier. Allt är energier - humör, dagsform, kroppsspråk, attityd m.m. Låt oss utveckla dessa tillsammans som det perfekta team vi kan vara med våra hästar.


Ovan nämnt, är de ord som växt fram genom att inkännande försöka förstå mig på hästarnas språk. Istället för att vi dumförklarar hästarna kan vi välja att lära av dem. Det är dags för oss att ta vårt ansvar, se möjligheterna i vår relation till hästarna, acceptera omständigheterna och uppfyllas av de positiva och stärkande energier som de försöker förmedla till oss.


En pessimist ser svårigheter

i varje möjlighet.


En optimist ser möjligheter

i varje svårighet.

Det jag menar är att häst och människa tillsammans blir en väldigt komplex relation. Vi som är rovdjur går emot allt naturligt genom att vilja skapa en vänskaplig relation med hästen som är ett lättskrämt och misstänksamt bytesdjur. Konflikterna blir en självklarhet och missförstånden ett faktum.


Det största missförståndet som jag först vill understryka är att vi ofta förmänskligar hästen, när vi absolut inte borde, medan vi i andra lägen lätt väljer att "bara se hästen som en häst" när det då istället skulle vara mer rätt att likna dem mer med oss och våra känslor.


Ett missförstånd sker ofta när hästen har bakåtslickade öron, sparkar eller biter, då många utbrister att hästen är arg eller sur. Hästar som ofta stryker öronen bakåt blir kallade för "tjuriga" medan de som gör det vi ber dem om är "snälla". I min värld är en häst som slickar öronen bakåt aldrig sur, för att vara sur är någonting mänskligt. Istället funderar jag över hur en häst kan visa att den är ledsen, osäker, har ont eller vill visa att någonting annat är fel.


De där hästarna som kallas envisa och tjuriga eftersom de aldrig ger sig. Kan det i själva verket vara så att de helt enkelt inte har fått en tillräckligt logisk förklaring till det vi ber dem att göra. Hur ser du på saken när ni exempelvis ska försöka lasta hästen på en transport? Jo, såklart att hästen ska gå på transporten! Hur förklarar man det logiskt för en häst som inte har tillräckligt utvecklad hjärna för att ens förstå logiken i vad en transport ens är?


Människa, det är dags att tänka om och tänka rätt, ta tillvara på vår intelligens istället för att "göra som andra" när det inte är mer än ett vanemönster som går att bryta. Hur kan du få din häst att tycka att det känns okej med någonting som den tydligt visar att den inte tycker om, exempelvis att låta sig lastas. Hur ser hästen på saken? Tyck inte att hen är dum! Höj dig själv genom att sänka nivån och bena ut VARFÖR någonting är som det. Genom att ställa dig själv frågin "varför" i all evighets evighet kan du se bristfälligheten i vanligt förekommande träningsmetoder och välja en annan väg.


Jag skulle kunna fortsätta skriva om detta i en hel evighet, men det jag vill är att göra dig nyfiken på innehållet i mina privata träningspass, under min utbildning, under din utbildning osv. :)ISABELLA HULTGREN

info@naturligtvisbella.se

073 - 77 66 77 3

© Naturligtvisabella 2018

JAG UTGÅR FRÅN

Alvesta, Småland

(visa på kartan)

Isabella Hultgren

info@naturligtvisbella.se

073 - 77 66 77 3

© Naturligtvisabella 2019

Jag utgår från:

Alvesta, Småland

(visa på kartan)